fi | en | se


ARKVISIO OY 25 VUOTTA JA TARINAMME JATKUU

ARKVISIO, eli vanhalta nimeltään Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy:n, matka 1990-luvun lama-ajasta tähän päivään on ollut purjehdustermejä lainaten vasta-, sivu- ja myötätuulta. On seilattu kaikissa keleissä, joskus keulapurje on irronnut kannesta ja purjeita on reivattu kannelta käsin alas ja kun keli on ollut myötäinen ja aurinkoinen, on nostettu spinaakkeri, eli pallopurje ylös ja koettu myötätuulen riemua suunnittelun, tutkimuksien ja valvonnan parissa.

Visiomme perustettiin kahden nuoren rakennusarkkitehtiopiskelijan toimesta keskellä oman sukupolvemme ja ehkä nykyrakentamisen syvintä lamaa vuonna 1993, jota saattoi kutsua jopa rakennusalan myrskyksi, jolloin veneitä ja yrityksiä kaatui. Yrittämisen riskeistä ei kai kumpikaan opiskelijoista ollut kuullut.

Yrityksen alkuhetkenä voidaan ehkä pitää jo vuotta 1990, kun nuoret rakennusarkkitehtiopiskelijat minä Jukka Laamanen ja kaimani Jukka Huotari sattumalta kohtasimme. Sattumaa siinä mielessä, että menin ensimmäisenä arkkitehtiopintojeni aamuna ensimmäisen vuosikurssin tunnille ja istahdin toisen Jukan viereen istumaan. Ensimmäisen viikon aikana sain kuitenkin kuulla kuuluvani suoraan toiselle vuosikurssille, koska olin ehtinyt aiemmin valmistua Kotkasta rakennusmestariksi (1989). Jukkien yhteistyö ja myöhemmin perustetun Vision henki oli kuitenkin ehtinyt syntyä.

Ensimmäisinä toimintavuosina ARKVISIOn asiakkaat löytyivät sektoreilta Kouvola, Tampere, Jyväskylä ja Kuopio, jonne teimme pääosin pientalojen suunnitteluhankkeita. Toimipaikoiksi valikoitui kotikaupunkini Kouvola ja kaimani kotipaikka Kuopio.

Pientalosuunnittelujen lisäksi hankkeinamme oli korjaus- ja laajennusrakentamiskohteiden suunnittelua. Poikkeuksena rakennusten suunnittelulle oli Valkealan kuntaan tekemäni Oravalan kylän kehityssuunnitelma ja siitä seuranneet miljöösuunnittelutyöt mm. Valkealan kuntaan. Näin jälkeenpäin on pitänyt kiittää ja hieman jopa ihmetellä, että kunnassa oltiin niinkin avarakatseisia ja rohkeita, että tilasivat nuorilta vielä kokemattomilta suunnittelijoilta niinkin isoja suunnitelmia ja visioita. Onneksi veneitä ei tällä kerralla kaatunut.

Korjausrakentamisesta puhuttiin vähintään yhtä paljon vuonna 1994 kuin nyt 2018, mistä syystä päätimme yhtiökumppanini kanssa lähteä molemmat syventämään tämän alueen osaamistamme lähes heti valmistuttuamme. Vuodet 1994-95 kuluivat asiakkailta saatujen suunnittelutöiden lisäksi Lahden teknillisessä oppilaitoksessa, jossa kävimme rakennusarkkitehdeille suunnattua peruskorjaussuunnittelun jatkokurssia.  Syksyllä 1994 näitä opintoja käytiin Suomenlinnassa, jossa myös asuimme. Suomenlinnassa perehdyimme hieman tavanomaista vanhempien rakennusten peruskorjaamiseen ja näiden korjaussuunnitteluun. Korjausrakentamisen lisäksi rakennusten kuntoarviot olivat olleet Lahdessa opintojemme aiheena.

Vuonna 1994 Suomessa oli alettu puhumaan myös homeesta, kosteusvaurioista sekä näiden haitallisuudesta ihmisille. Osaltaan tämän uutisoinnin vuoksi alkoivat Suomessa asuntokauppariidat ja asuntokaupan kuntotarkastukset yleistymään. Minä ja Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy ajauduimme tälle alueelle lopullisesti vuonna 1996, kun olin perustamassa kosteus- ja homevaurioiden tutkimiseen erikoistuvaa Suomen Osuuskunta Terve Talo Tiimiä. Tiimiä kanssani olivat perustamassa myös nyt ARKVISIOon siirtyneet rakennusinsinööri Simo Saarenmaa ja rakennusmestari Esa Pitkänen.

Sattumaa tai ei, mutta vuonna 1996 Osuuskunta Terve Talo Tiimiä perustettaessa Helsingissä ei ollut vielä ketään edustajaa, joten päätin siirtää Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy:n toiminnan Kouvolasta Helsinkiin ja suunnittelutehtävien lisäksi alkoivat asuntokaupan kuntotarkastukset ja kosteusmittaukset yleistyä.

Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy:n tarinan voisi jakaa tähän mennessä ainakin kolmeen ei vaiheeseen: yrityksen perustamiseen ja sen alkutoimintaan Jukka Huotarin kanssa vuosina 1990 – 1995; aikaan, kun olin pääosin yritykseni ainut työntekijä vuosina 1995 – 2002; ja tämän jälkeiseen aikaan, kun yrityksen toimintaan tuli mukaan arkkitehti Klaus Kuuluvainen.

Kuulee usein puhuttavan, että työntekijät tekevät yrityksen ja yritys on juuri niin hyvä kuin työntekijänsä. Tämä väittämä pitänee suurelta osin paikkansa. Ennen Klausin palkkaamista olin puhunut läheisilleni vuosia, että minun tulisi löytää itselleni klooni, kun oma aikani ei ollut enää riittänyt vuosiin. Nyt, yli 15 vuotta tästä Klausin rekrytointitapahtumasta, olen voinut todeta, että Klaus on ottanut Visiosta oman tilansa, vienyt yrityksemme uudelle tasolle ja - onhan se minun myönnettävä, että on hän hieman minua parempi, kielitaitoisempi (suomi, ruotsi, englanti, saksa) tai ainakin nuorempi. Klaus on nykyisin myös ARKVISIOn osakas. Ammattirakentajakumppanimme ovat myös pitäneet häntä suuressa arvossa: he ovat yhä uudelleen ja uudelleen valinneet Klausin hankkeidensa arkkitehdiksi ja pääsuunnittelijaksi.

ARKVISIO on pyrkinyt tarjoamaan jo perustamisestaan lähtien suunnittelu- ja konsulttipalveluitaan yhden luukun periaatteella. Asiakkaamme ovat voineet tilata näin halutessaan meiltä arkkitehtisuunnittelun lisäksi rakenne- ja LVIS -suunnittelupalveluja. Lisäksi olemme tarjoutuneet toimimaan rakennushankkeissamme vastaavana työnjohtajana ja valvojina sekä rakennuttajakonsultteina.

Rakennusinsinööri Johanna Koppanen tuli toimistoomme rakennesuunnittelijaksi ja vastaavaksi työnjohtajaksi vuonna 2010, mikä osaltaan paransi mahdollisuuksiamme tarjota parempia palveluitamme asiakkaillemme ja aiempaa laadukkaammin. Nykyisellään ArkVision rakennesuunnittelusta Johannan lisäksi vastaa rakennusinsinööri Jari Hirvonen.

Rakennusten kuntotarkastukset, kosteusmittaukset sekä yksittäiset vaurioselvityksen ovat kulkeneet toimintamme keskiössä aina vuodesta 1996 lähtien. Kyseinen sektori oli ollut pääosin ARKVISIOssa minun vastuullani aina vuoteen 2014 saakka, jolloin toimistomme sai uuden asiantuntijan rakennusinsinööri Mikko Hirvilammin. Mikko oli ennen meille siirtymistään työskennellyt ja saanut erikoiskoulutuksen Vakuutuslaitos Pohjolan vahinkotarkastajan toimessa ja olen voinut todeta, että kiitos, Pohjola, hyvästä pohjakoulutuksesta - saimme Mikosta hyvän purjehtijan ja osakkaan.

Yrityksemme on huolehtinut aina työntekijöidensä jatkuvasta kouluttamisesta ja mm. Mikko valmistui keväällä 2018 asumisterveysasiantuntijaksi (RTA). Aiemmin hän oli ehtinyt valmistua VTT sertifioiduksi rakenteiden kosteudenmittaajaksi (2015) ja asuntokaupan kuntotarkastajaksi (AKK 2016).

Pätevien työntekijöiden lisäksi nykyaikainen suunnittelu-, valvonta ja tutkimustyö edellyttävät myös ajantasaista ohjelmistoa ja kalustoa. Suunnitteluohjelmana meillä on jo vuosia käytetty Archicad -ohjelmaa, jolla suunnitelmamme 3D -mallinnetaan ja tilaajamme saavat nähtäväksi realistisen kuvan tulevasta hankkeestaan. Työmaan valvonta ja vastaavantyönjohtajan tehtävissä olemme hyödyntäneet Kotopro -ohjelmaa, jolla rakennushankkeen eri vaiheet voidaan realiaikaisesti dokumentoida ja varmistaa. Ohjelma myös mahdollistaa kohteen tilaajan ja urakoitsijan omavalvonnan. Kuntotarkastuksissa ja rakennustutkimuksessa olemme käyttäneet Provepad -ohjelmaa ja luonnollisesti monipuolista tutkimuskalustoa. Provepad sovellutus helpottaa tarkastettavan kohteen dokumentointia ja lopullisen raportin tuottamista.

ARKVISIO OY 25 VUOTTA JA TARINAMME JATKUU

Syksyllä 2018 ARKVISIO OY (1.9.2018) on saavuttanut 25 vuoden iän ja yhtiössä on 10 työntekijää ja töiden lisääntyessä haemme joukkoomme uusia visiolaisia (kuntotarkastajaa, piirtäjää, sihteeriä).

Toimistomme vanhoista työntekijöistä arkkitehdit Klaus Kuuluvainen ja Teemu Vilo tarjoavat edelleen yksityisille pienkohteiden suunnittelua, vaikkakin pääpaino on jo vuosia ollut ammattirakentajat ja heidän taloryhmät, rivi-, luhti- ja kerrostalot. Rakennusinsinöörimme Johanna Koppanen ja Jari Hirvonen tarjoavat omiimme ja hieman muidenkin kohteisiin rakennesuunnitelmia.

Asuntokaupan kuntotarkastuksia ArkVisio Oy on tehnyt vuodesta 1996 ja rakennusten kuntotarkastukset sekä kosteusmittaukset ovat edelleen kiinteä osa toimintaamme. Nykyisellään toimistolla on neljä AKK pätevää kuntotarkastajaa Helsingissä ja Joensuussa. Rakennusterveysasiantuntija AKK Mikko Hirvilammi tekee edelleen asuntokaupan kuntotarkastuksia, mutta pääosa hänen työstään on siirtynyt rakennus- ja rakennusten sisäilmatutkimuksien puolelle.

Tavanomaisen arkkitehtisuunnittelupalvelun lisäksi toimistomme on toiminut koko olemassa olonsa ajan rakennuttamisen ja valvonnan parissa. Vanha sanonta taitaa kuulua, että ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Tätä varsin hyvää lausahdusta voisimme täydentää: ”hyvin sovittu, on kokonaan tehty”.  Rakentaminen, oli se sitten korjaamista tai uudisrakentamista, on pohjimmiltaan aika yksinkertaista, jos muistamme ennen hankkeen aloitusta muutaman lainalaisuuden hoitaa hyvin ja huolella: tutkitaan - suunnitellaan – sovitaan – toteutetaan – valvotaan, ennen kuin kuokka lyödään maahan.

Helsingissä 17.10.2018

Jukka Laamanen


Kirjaudu asiakassivuille

Tunnus


Salasana
  


Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy Puustellinpolku 12 00410 Helsinki (Malminkartano), 09-8711281